Savanyított csicsóka recept

2011. június

Ahogy említettem, kaptam előbb egy receptet, majd magát a recept alapján készült savanyúságot is megkóstolhattam. Szerelem lett első kóstolásra: csicsókás ételből én ilyen finomat még nem ettem! Gyakorlatilag egyáltalán nem érezni a csicsókának azt az egyébként jellegzetes csicsókás mellékízét, nagyon-nagyon finom! Köszönet Szabóné Szanyi Nagy Annának, hogy megosztotta velünk az Apukája egyik ismerősétől megszerzett receptet 

Egy 5 l-esüveghez kell:

 

kb. 2- 2,5 kg csicsóka

 

1,5 l víz

2,5 dl ecet 20%-os

édesítő,

2 ek só

egész bors

babérlevél

koriander

mustármag

 

„Ezt jól fel kell forralni, majd lehűtve az üvegbe önteni a hámozott csicsókára. Pici nátrium benzoátot raknak bele tartósítónak, nem rakják meleg dunsztba, mert megpuhul a csicsóka, nem marad friss ropogós. És, hogy szép fehér maradjon a színe tesznek bele egy lehelletnyi borként is.”

 

Tipp: nem próbáltam ki, tehát fenntartással kezelendő, amit mondok, de: savanyúság készítésnél, ha pl. nem párolom elő picit az ecetes lében a karikára vágott sárgarépát, fokhagymát, zöldparadicsomot, karfiolt stb. azok bizony a dunsztolás ellenére IS olyan kemények maradnak, hogy az embernek kitörik a foga és jól sem esik enni. Ebből gondoltam, hogy mégis lehet egy próbát tenni nátrium-benzoát nélkül és inkább forró lével leönteni, kidunsztolni. Aztán persze ha mégis megpuhul a csicsóka, akkor ezúttal tévedtem:), úgyhogy majd én ősszel kipróbálom, aztán beszámolok róla, működik-e a dolog így is.

 

(2012-es kiegészítés: sajnos azóta sem volt időm kipróbálni ilyen módon készítve...)

 

 

vissza a címoldalra



E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 
Stabark növényi zselésítőszer 5 dkg
Stabark növényi zselésítőszer 5 dkg
390 Ft
 
 
 


szoojudit.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu